Ilmalämpöpumpun asennus viilennystarkoituksessa
Ilmalämpöpumppuja on käyttötarkoitukseltaan huoneiston lämmittämistä tai jäähdyttämistä sekä molempia käyttötarkoituksia varten. Tässä kirjoituksessa ilmalämpöpumpulla tarkoitetaan ainoastaan huoneiston jäähdyttämistä varten tarkoitettua laitteistoa, joka on käytössä kesäisin huoneistolämpötilan ylittäessä 23 – 25 C.
Ilmalämpöpumpun keskeiset osat
Sisäyksikkö
sisältää lämmön siirtimen, puhaltimen ja suodattimet. Se asennetaan yleensä ulkoyksikön vastaisen seinän sisäpuolelle.
Ulkoyksikkö
sisältää lämmönsiirtimen, puhaltimen, kompressorin ja paisuntaventtiiliin. Laite asennetaan kerrostalossa yleensä parvekkeen nurkkaan siten, että se jää parvekekaiteen alapuolelle, jolloin yksikkö ei näy ulospäin. Rivitalossa ulkoyksikkö asennetaan joko terassille tai muuhun sopivaan paikkaan talon ulkopuolelle seinän viereen.
Sisä- ja ulkoyksikön välinen kylmäaineputkisto
asennetaan seinän läpi yhdistämään sisä- ja ulkoyksikkö.
Sisäyksikön kondenssiveden poistoputki
asennetaan siten, että kondenssivedet ohjataan turvallisesti viemärijärjestelmään. Kondenssivedet eivät saa ohjautua talon rakenteisiin.
Sähkönsyöttö laitteelle
asennetaan joko kiinteänä asennuksena tai pistotulppa / pistorasiaratkaisuna. Kiinteä sähköasennus edellyttää turvakytkimen asennusta. Tärkeää on tässä, että laitteisto saadaan helposti jännitteettömäksi esimerkiksi huoltoa varten.
Sisäyksikkö asennetaan yleensä ulkoyksikön vastaisen seinän sisäpuolelle.
Ulkoyksikkö asennettuna parvekkeen nurkkaan.
Turvakytkin on asennettava, kun ilmalämpöpumpun sähkönsyöttö on kiinteästi asennettu.
Luvan hakeminen ja tarvittava suunnittelu
Ilmalämpöpumpun asennus huoneistoon viilennystarkoituksessa on osakkeenomistajan muutostyöoikeuden piiriin kuuluva toimenpide, johon kuitenkin täytyy saada yhtiön lupa. Yhtiökokous linjaa reunaehdot sille, mitä vaatimuksia ilmalämpöpumpun asennukselta edellytetään. Kun reunaehdot ovat määritetty, niin lupa pyydetään yhtiön hallitukselta kirjallisella muutostyöilmoituksella. Asennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin taloyhtiön hallituksen lupa toimenpiteelle on saatu.
Ilmalämpöpumpun asennus edellyttää kolmenlaista suunnittelua: rakenne, lvi ja sähkösuunnittelu
Rakennesuunnittelu
- ulkoyksikön asennus siten, ettei se aiheuta rakenteiden kautta tärinää ja melua muihin huoneistoihin
- läpivienti seinärakenteeseen, jonka läpi yhdistetään ulko- ja sisäyksikkö. Läpivientiin asennetaan muoviputki (75 mm halkaisija), jonka läpi vedetään kylmäaineputkisto ja sähkökaapeli. Muoviputki asennetaan kallistuskulmaan siten, että ulkopuolen pää jää huoneen sisäpuoleen verrattuna alemmaksi, jolloin kosteutta ei pääse vuotamaan läpiviennistä huoneen puolelle. Muoviputki eristetään mineraalivillalla lämpövuotojen estämiseksi. Muoviputken ja ulkoseinän sisäpinta tiivistetään esimerkiksi polyuretaanikitillä, jolloin kosteutta ei pääse muodostumaan putken ja seinärakenteen väliin. Seinän ulkopuolelta läpivienti tehdään sääsuojatuksi.
- Ulkona olevat putket läpiviennistä tulee olla lyhyet, jotta putkien kotelointi olisi mahdollisemman lyhyt. Kotelointi täytyy olla siisti ja talon julkisivuun sopiva niin väriltään, kooltaan kuin muodoltaankin.
Lvi-suunnittelu
- kondenssiveden johtaminen mieluiten suoraan viemärijärjestelmään.
- toisenlaisia vaihtoehtoja on ja sellaisen voi esittää suunnitelmana huoneiston muutostyöilmoituksessa
- oleellista on, että missään tilanteessa kondenssivesi ei pääse rakennuksen rakenteisiin
Sähkösuunnittelu
- varmistettava huoneiston sähkökapasiteetin riittävän myös ilmalämpöpumpun käyttöön
- suositus on, että ilmalämpöpumpulle aseennetaan oma rasia, joka johdetaan sulaketauluun omalla sulakkeella
- suositellaan lisäksi vikavirtasuojan asentamista sulakkeen lisäksi
- jos ilmalämpöpumpun sähkönsyöttö on asennettu kiinteästi laitteeseen, niin silloin on asennettava myös turvakytkin, josta katkaistaan laitteen sähkö
- jos sähkö otetaan pistotulpalla pistorasiasta, niin turvakytkin ei ole välttämätön
- oleellista on, että ilmalämpöpumppu saadaan helposti ja nopeasti jännitteettömäksi esimerkiksi huoltotoimenpiteitä varten
Asennustyön valvonta
- taloyhtiöt edellyttävät asennukselle ammattimaista valvontaa
- valvoja on mukana aloituskatselmuksessa, jossa käydään urakoitsijan kanssa läpi tehtävä työ
- valvoja loppukatselmuksessa, jossa todetaan, onko työ suoritettu sovitulla tavalla
- valvoja tekee valvontapöytäkirjan, tästä jäljennös taloyhtiölle
- vähintään tehtävä käyttöönottopöytäkirja, josta toimitettava jäljennös taloyhtiölle
Viranomaislupa
Jossain tapauksissa saattaa ilmalämpöpumpun asennus edellyttää viranomaislupaa. Taloyhtiön on syytä selvittää asia ennen ensimmäisen ilmalämpöpumpun asennusta.
Ilmalämpöpumpun asennus kerrostalon parvekkeelle vs. rivitalon käyttöoikeuspihaan
Lähtökohtaisesti kerrostaloasunnoissa osakkeenomistajalla on oikeus asentaa viilennykseen tarkoitetun ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kerrostalon parvekkeelle. Tästä on korkeimman oikeuden päätös. Vain hyvin perustelluilla syillä taloyhtiö voi kieltää asennuksen.
Rivitaloyhtiöissä, joissa ulkoyksikkö on tarkoitus asentaa huoneiston takapihalle ns. käyttöoikeuspihaan, tilanne on toinen. Käyttöoikeuspihalla tarkoitetaan huoneiston takapihaa, jota ei yhtiön yhtiöjärjestyksessä ole merkitty huoneistoselitelmässä huoneistoon kuuluvaksi. Kun mitään mainintaa ei yhtiöjärjestyksessä ole, kuuluu takapiha yhtiön alueisiin, johon osakkeenomistajalla ei ole samanlaista muutostyöoikeutta kuin huoneiston sisällä. Yhtiön alueelle tehtävät muutostyöesitykset voidaan kieltää ilman suurempia perusteluita.